fredag 31 december 2010

Rutinultraljud

Äntligen har vi varit och sett våra små!! Det va fullt ös inne i magen, tvilling 1 låg och sparkade tvilling 2 i huvudet =). Enligt måtten på huvud, ben och kropp så var de exakt lika stora. Båda två uppskattas till att väga ca 177 g, så små... Det var underbart att får se att allt var bra, men lite lustig känsla att de faktiskt ligger inne i min mage! Vi är i v.18+2, alltså v.19 för oss vanliga ;) BF 31 maj. Barnmorskan sa att hon inte trodde att jag kommer gå så länge, utan troligtvis kan det hända redan i april eller tidigare.

Vi fick veta att vi med högst sannolikhet väntar monochoriotiska tvillingar och att de är ennäggs, vilket betyder:

Enäggstvillingar utgör en tredjedel av alla tvillinggraviditeter och utvecklas från ett ägg som befruktas av en spermie och sedan delas till två identiska embryo. Om delningen sker mellan fjärde och nionde dagen efter befruktningen, kommer de att dela moderkaka och chorion (det yttre membranet), men ha varsin amnion (inre membranet). Då sägs de vara monochoriotiska. Två tredjedelar av enäggstvillingar är monochoriotiska.
När tvillingar delar moderkaka, delar de också blodomlopp. Då finns det en risk för att den ena tvillingen får för mycket blod och så mycket kroppsvätskor samlas att det belastar hjärtat, medan den andra får för lite blod och kanske hämmas i sin tillväxt. Detta kallas TTTS (tvilling-tvillingtransfusionssyndrom) och sker i 10-15% av monochoriotiska tvillinggraviditeter.
Källa: babycenter.com

Därför ska vi nu i väg på många kontroller framöver, jag ska på ultraljud var fjortonde dag. Nästa är om 13 dagar.

 

3 kommentarer:

  1. Tänk om vi får samtidigt Lhina! :D

    SvaraRadera
  2. Ja, du =) Fast så tidigt hoppas jag nog inte att de kommer ;) Måste hinna gosa med er bebbe lite först!

    SvaraRadera
  3. Hihi jo det är sant det :) Jag går säkert över i april jag... Men klart du måste hinna gosa med våran, så vi hoppas på några veckor emellan då iaf ;)

    SvaraRadera