tisdag 16 november 2010

Enäggs eller tvåäggs?

Barnmorskan trodde att vi väntade enäggstvillingar eftersom skiljeväggen mellan dem var väldigt tunn. Men vad jag har förstår är det väldigt svårt att se så här tidigt i graviditeten, det spelar ju ingen roll egentligen, men det visar sig.

Cirka en tredjedel av alla tvillingar är enäggstvillingar. Chansen att få enäggstvillingar är densamma världen över och är alltid en slump. Lite förenklat kan man säga att enäggstvillingar egentligen är en mutation. Det innebär att ett enda ägg har befruktats från början, men att det sedan delar sig och blir två embryon. Ibland får enäggstvillingarna två olika moderkakor, men ibland har de en gemensam. Båda barnen är alltid av samma kön, har samma blodgrupp och har identiska gener, det vill säga samma arvsmassa.

Tvåäggstvillingar kommer till så att två olika spermier befruktar två olika ägg. Barnen är inte mer lika varandra än andra syskon och är i en tredjedel av fallen av olika kön.
Chansen att få tvåäggstvillingar varierar kraftigt beroende i vilken del av världen du bor. I vissa delar av Afrika är chansen att få tvillingar nästan 50 procent! Medan det i Asien är högst ovanligt att få tvillingar och inte minst tvåäggstvillingar.


Källa: Tvillingnytt.se

1 kommentar:

  1. Guuud vad spännande att vänta tvillingar! Då vet ni vad ni har att göra till sommaren ;). Stoort grattis igen!

    SvaraRadera